Nextstep

Ultimativni popis stvari i obveza za putovanje

ISPRINTAJTE I KRIŽAJTE REDOM!

Počnimo s tvrdnjom da nam uobičajena ženska torba nije kriterij kod stvaranja popisa za putovanje. Dame, svaka čast na pripremljenosti, ali nam podmornice i ostale „korisne“ stvarčice koje su se prije nekoliko godina ušuljale u vaše torbe da bi tamo čekale i po nekoliko desetljeća na pravi trenutak kada će „zatrebati“ nisu mjerilo za ovaj popis.

Drugo, ovo nije jedan od hrpe beskorisnih popisa za slaganje kofera već isključivo korisne stvari koje ćeš trebati pripremiti prije samog putovanja. Broj gaća ti ovdje sigurno nećemo brojiti kao drugi „popisi“ :)

Priprema putovanja više tjedana prije polaska

 • dobro pročitaj plan puta ako se putuje putem agencije i prouči sve uvjete putovanja; ako nešto nije jasno, svakako kontaktiraj agenciju
 • ako putuješ preko agencije, gotovo sve agencije nagrađuju popustima rano javljanje pa prijava 2 mjeseca prije putovanja znači i solidnu uštedu novca
 • ako samostalno putuješ, znaj da su cijene uvijek znatno niže u niskoj ili srednjoj sezoni
 • za samostalno rezerviranje smještaja više je nego dovoljna stranica koja uspoređuje cijene svih naj booking stranica www.hotelscombined.com
 • ako putuješ samostalno, dobro pouči aktrakcije i što ćeš od njih željeti vidjeti te realno isplaniraj vrijeme potrebno za to; za iskustva je solidan www.tripoadvisor.com dok za planiranje vremena po potrebi koristi www.google.hr/maps
 • od brda turističkih vodiča koje možeš skinuti, nama su nekako najdraži i najbolji za snalaženje DK Eyewitness
 • u planiranje obilazaka uključiti vrijeme potrebno za odmor i hranu
 • ako je riječ o većem gradu, svaki putnik treba unaprijed naći turističku kartu tog grada ili neki oblik GPS mobilne aplikacije za snalaženje te svakako pogledati javni prijevoz za snalaženje u slobodnom vremenu
 • provjeriti do kada vam traje osobna iskaznica ili putovnica kako ne bi zaglavili na granici
 • raspitajte se o tečaju i uvjetima mijenjanja valute jer je ponekad korisno novce zamijeniti unaprijed, a bankama za neke valute treba i nekoliko dana da ih pribave
 • par dana prija pakiranja pogledajte vremensku prognozu da se znate spakirati
 • ako krećete iz većeg grada do kojeg dolazite autom, svakako se unaprijed raspitajte gdje parkirati
 • prije samog polaska na mobitel prebacite sve kontakte agencije, vodiča, smještaja i atrakcija skupa s potrebnim adresama te sve podatke koji su vam potrebni za snalaženje u destinaciji
 • instaliraj GPS i karte za države kroz koje na putu prolazimo

Došlo je vrijeme za polazak i pakiranje

 1. DOKUMENTI. Ako ste do sada slijedili naš ultimativni popis za jednostavno putovanje, osigurali ste pravovaljanu osobnu iskaznicu ili putovnicu. PrebaciSvakako ne zaboravite bankovnu karticu i zdravstvenu iskaznicu. Iako zdravstvena u većinu europskih država nema koristi, s pojedinima imamo potpisane ugovore o zdravstvenoj suradnji pa za svaki slučaj.
 2. NOVAC. Provjerili ste cijene u destinaciji i tečajeve te zamijenili novac u stranu valutu. No, imajte na umu na dam nekoliko desetaka eura trebaju za wc, hranu i piće na putu kako sve benzinske primaju Euroe.
 3. KOFERI. Na višednevnom putovanju treba vam 1 veći kofer i 1 manji ruksak za potrebe u autobusu.
 4. ODJEĆA. Nemojte sa sobom vući brdo odjeće i općenito nepotrebnih stvari jer ćete na putu poludjeti, osobito ako imate više hotela u planu puta. Na put se uvijek pakira što jednostavnije. Pogledajte da po danu imate 1-2 čistu majicu, maksimalno 2-3 hlača/suknji, donje rublje po danima i nešto za večernji izlazak. Ne samo da se na putu ne stigne ušminkavati već bi to bilo prenaporno i kada bi se stiglo. Ovdje ljudi, osobito muški, najčešće zaboravljaju kupaće. Zimi gledajte što topliju odjeću, a na minusima su i najvećim frajerima preporuka dugačke gaće. Pri tome pripazite u kojoj se klimatskoj zoni nalazi destinacija – ljeti je negdje hladnije nego kod nas, a zimi toplije. Za autobus pripremite trenirku ili sličnu udobnu odjeću, a neće škoditi niti jastučić za glavu. Ni sunčane naočale često nisu na odmet.
 5. OBUĆA. Zaboravite štikle i cipele! Ako baš želite, vucite ih u koferu na večernje izlaske. Ako ne želite otečene noge i žuljeve, nosite sa sobom isključivo lagane tenisice. Primjerice, na obilasku Pariza dnevno pješice napravite 5-10 km pa sami zaključite što bi vam to radilo u cipelama. Normalno, ljeti ljetna obuća, zimi zimska. Pazite još jednom na klimatske zone za iznimke.
 6. HIGIJENA. Osim minimuma koji uključuje četkicu, pastu, šampon, gel za tuširanje i desodorans, dalje svatko sebi nadopunjava po potrebi. Hoteli nude komplete za tuširanje, ali po našem iskustvu gotovo svi isušuju kožu. Dame, uz potrebe za one dane u mjesecu ne zaboravite „ubojice boli“ ako te dane proživljavate teže skupa s vezanom „opremom“ za ulaganje. U ljetno vrijeme dodajmo kreme za sunčanje, a u zimsko kreme za hidratizaciju kože.
 7. LIJEKOVI. Sveto trojstvo putnih lijekova su temperatura, glava i zub. Ako netko ima ozbiljnije stanje i lijekove, svakako provjeriti s liječnikom koliko je spreman za put. I ne zaboravite lijekove koji vam svakodnevno trebaju!
 8. OSIGURANJE ZA INOZEMSTVO. Nije obvezno, ali treba znati da te u inozemstvu i najmanja longeta može koštati od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura. Agencije nude povoljnije grupno zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezgode, osiguranje prtljage i osiguranje od otkaza putovanja dok je to individualno kod osiguravatelja uobičajeno skuplje. Naša je preporuka je svakako zdravstveno osiguranje kako, osim novčanika, može spasiti i život. Kod skupljih putovanje korisno je osiguranje od otkaza putovanja gdje se putniku u slučaju više sile vraća uplaćeni iznos, a bez osiguranja taj isti iznos agencije zadržavaju. Osiguranje prtljage je glupost dok osiguranje od nezgode zazivate više sile da se polomite i dobijete na temelju toga neku lovu.
 9. HRANA. Za put prema destinaciji svakao pripremite hranu i piće koje će vam trebati. Naa povratku nazad preporučavamo isto kupiti u trgovini. Zapamtite, benzinske su uvijek najskuplje rješenje kao i restorani u strogom centru grada te pokraj najvećih atrakcija.
 10. ZABAVA. Nešto za ubiti vrijeme... sluške, čitanje, igre, rakija :) Ako je laptop posao, ni slučajno ga nositi ako ne morate!
 11. TEHNIKA.Dobar mobitel na koji ste prebacili sve konktakte vezane za putovanje i instalirali GPS. Naša preporuka GPS aplikacije je iGO my way, ali imate i ok besplatnih poput Here We Go. Mobitel obično služi i kao fotoaparat. Ne zaboravite punjač! Dobro dođe i prijenosni punjač.
 12. TURISTIČKI VODIČI. Do sada su već trebali biti skinuti ili kupljeni u tiskanom izdanju.

Slijedili ste što smo napisali? Voila! Sad ste spremni za putovanje ;)

I nakon nekog vremena ovaj popis prestane izgledati kao obveza jer u suprotnom na teži način naučite da je puno dragocjenije vrijeme na putu no uloženo u kvalitetnu pripremu istog.

Dnevna doza NEXT STEP-a na našim profilima:

Super putovanja i akcije na tvom mailu. Može?