Nextstep

Ohrid i Skoplje: Ohrid: crkva sv. Jovana Kanea

Ohrid i Skoplje

Ohrid: crkva sv. Jovana Kanea

Ohrid i Skoplje: Skoplje i spomenici

Ohrid i Skoplje

Skoplje i spomenici

Ohrid i Skoplje: Skoplje: Tvrđava Kale

Ohrid i Skoplje

Skoplje: Tvrđava Kale

Ohrid i Skoplje: Ohrid: manastir Sv. Naum

Ohrid i Skoplje

Ohrid: manastir Sv. Naum

Ohrid i Skoplje: Ohrid: Ohridsko jezero

Ohrid i Skoplje

Ohrid: Ohridsko jezero

Ohrid i Skoplje: Skoplje i Aleksandar Veliki

Ohrid i Skoplje

Skoplje i Aleksandar Veliki

Ohrid i Skoplje: Ohrid: Ohridska pastrva

Ohrid i Skoplje

Ohrid: Ohridska pastrva

Ohrid i Skoplje: Skoplje: Kuća Majke Tereze

Ohrid i Skoplje

Skoplje: Kuća Majke Tereze

Ohrid i Skoplje: Skoplje: Stari grad

Ohrid i Skoplje

Skoplje: Stari grad

Ohrid i Skoplje: Ohrid: izvor rijeke Crni Drim

Ohrid i Skoplje

Ohrid: izvor rijeke Crni Drim

Ohrid i Skoplje

FM -100 KN do 25.05.2017

22.06.2017 - 25.06.2017

3 DANA / 2 NOĆENJA

IZ: Zagreba / Rijeke / Osijeka

VRIJEDNOST VIŠE:

Iznimno povoljno putovanje za naš standard po cijenama u Ohridu i Skoplju; Izlet autobusom u manastir Sv. Naum uz ulaznicu; Najbolji restorani nacionalne kuhinje u Ohridu uz nadoplatu

Zagreba

1.190 kn

Rijeke

1.320 kn

Osijeka

1.060 kn
Rezerviraj

Plan putovanja

DAN 0:

Noćna vožnja

POLASCI ĆE BITI IZMEĐU 20.00 I 23.00 h, ovisno o mjestu polaska. Objavit ćemo ih točno kod garantiranja putovanja i javiti svima minimalno 5 dana prije u Završnom pismu sa svim informacijama! Noćna vožnja autoputom prema Srbiji i Makedoniji.

DAN 1:

Skoplje – Lijeva i desna obala Vardara – Tvrđava Skopskoto Kale – Spomen kuća Majke Terezije – Ohrid – Party na „Makedonskom moru“ i brojnim klubovima

Oko 10.00 h posjećujemo SKOPLJE – glavni grad Makedonije. Pri dolasku, početno odlazimo na skopsku tvrđavu Kale koja je nazvana po turskoj riječi za tvrđavu i koja, uz nadogradnje i uništavanja, brani grad još od 6. stoljeća iznad rijeke Vardar.

U samoj tvrđavi je Muzej suvremene umjetnosti, a ispod nje je dio Skoplja nastao u 500 godina osmanske vladavine sa središnjim Starim Baazarom te Mustafa Pašinom džamijom iz 15. st. i Muzejom Makedonije sa svim područjima zaštite kulturne baštine.

U blizini je i jedna od najljepših turskih građevina i prenočište Suli han, stari Toranj sa satom, nekadašnja turska kupelj Čifte Hamam (danas galerijski prostor), druga kupelj Daut Paša Hamam (danas Nacionalna galerija), džamija jednog od turskih graditelja Skoplja Isa Bega – Isa Beg džamija te Išak Beg džamija koju je on napravio u spomen svog oca...

Hodamo iz starog dijela Skopja gdje je predstavljena muslimanska kultura prema Kamenom mostu iz početka 6. st.koji nas vodi prema suvremenoj makedonskoj kulturi temeljenoj na kršćanstvu. Hodajući do mosta, vidjet ćemo Nacionalno kazalište i Muzej makedonske borbe koji prikazuje stoljeća borbe za samostalnost.

Prešavši most dolazimo do glavnog trga u Skoplju – Trga Makedonije – koji je ujedno najveći trg u državi. Pokraj mosta su dva spomenika boraca za neovisnost Makedonije Goci Delčevu i Dame Gruevu, spomenik anarhističkoj grupi protiv Osmanskog carstva Brodarima Gemidžite (Soluna) i rimskom (bizantskom) caru rođenom u Skoplju Justinijanu. Na centralnom dijelu je spomenik Aleksandru Velikom oko kojeg se, baš kao i oko samog imena Makedonija, spore Makedonci i Grci.

Odlazak do Spomen kuće Majke Terezije – poznate humanitarke i svetice te dobitnice Nobelove nagrade za mir. Kuća je izgrađena na mjestu nekadašnje crkve Srca Isusovog gdje je Majka Tereza krštena i u blizini njene rodne kuće.

Ukrcaj u autobus oko 14.00 h i dvosatno putovanje prema OHRIDU. Pri dolasku, prijava u hotel 3*/4*. Slobodno vrijeme. Noćenje.

DAN 2:

Izlet do čuvenog manastira Sv. Naum – Samuilova tvrđava i atrakcije Ohrida – Večera u makedonskom nacionalnom restoranu uz glazbu na Biljaninim izvorima – Noćni život Ohrida

Doručak do 8.00 h.

Polusatni izlet do manastira Sv. Nauma, sveca prevoditelja Biblije na staroslavenske jezike i učenika Ćirila i Metoda te osnivača samostana i crkve iz 9. st. u kojoj je na kraju i sahranjen. Samostan u obliku trolista je stoljećima početna točka vjerskog turizma kako ohridski kraj zbog čak 365 crkvi i brojnih hodočasnika tijekom stoljeća nazivaju „Mali Jeruzalem“. Manastir je danas u turističkoj funkciji do mjere da je jedan njegov dio pretvoren u starinski hotel dok je samo manastirska crkva u vjerskoj funkciji. U dvorištu slobodno hodaju paunovi, a cijeli kompleks je u bujnoj vegetaciji.

Povratak u Ohrid rano popodne te obilazak mjesta: Samuilova tvrđava iz 10. st. koju je sagradio drugi najveći makedonski, prema Bugarima bugarski, kralj Samuil. Navodno je sagrađena na mjestu starije tvrđave Filipa II. Makedonskog iz 4. st.pr.Kr. Spuštamo se u stari grad koji je kružno obasan obrambenim bedemima i prolazimo Gornja i Donja vrata tvrđave koja su preostala od nekadašnjih 4 vrata.

Slijede jedini sačuvani spomenik nekadašnje helenske kulture Antički amfiteatar, crkva i samostan Bogorodice Perivlepte (sv. Klimenta) koja je najljepša ohridska crkva sa sjajno očuvanim freskama iz 13. st. i koju okružuju 3 male crkve iz 14. st. – Sv. Konstantin i Elena, Sv. Dimitrije i Sv. Kliment Ohridski., ohridska ranokršćanska katedrala sv. Sofije koja je još od Samuilovog vremena sjedište biskupije, Spomenik Ćirilu i Metodu... Slobodno vrijeme u Ohridu.

Preporučavamo niz sadržaja uz samo Ohridsko jezero koje je, baš kao i Ohrid, pod UNESCO zaštitom i jedno od najstarijih i najdubljih svjetskih jezera sa čak 200 endemskih vrsta, a Makedoncima njihovo more. Zbog jezera i okolne plodne zemlje, Ohrid su još u helensko doba zvali Lychnidos (Grad svjetlosti). Kušajte svakako Ohridsku pastrvu (koja je zaštićena pa će Vam vjerojatno reći da je mavrovska).

Posjetite brojne izložbe povijesne građe unutar crkvi ili galerija (ulaznice oko 2 eura). Popnite se na brdo iznad Ohrida do crkvice sv. Jovan Kaneo odakle imate sjajan pogled na cijelo jezero. Provozajte se izvornim ohridskim kajakom „deda čun“ koji svoj naziv duguje legendi o Biljani iz narodne pjesme „Biljana platno beleše“.

Ista Biljana je platno „belešala“ na Biljaninim izvorima gdje imamo opciju (uz nadoplatu) makedonske večere u restoranu na samim Biljaninim izvorima.

IZNIMNO VAŽNO – SVE JE ZA NAS JAKO, JAKO POVOLJNO!

Povratak u hotel. Noćenje.

DAN 3:

Struge – Izvor rijeke Crni drim – Ručak u makedonskom nacionalnom restoranu na izvoru rijeke Crni Drim

Doručak i slobodno vrijeme u Ohridu za kavu i uživanje na obali jezera. Oko 10.00 h odjava iz hotela i polazak.

Odlazak do malog mjesta Struga koje je specifično po orijentalnoj arhitekturi 18. i 19. st. te izvoru rijeke Crni Drim koja je najveći izvor vode Ohridskog jezera. Za vodu Crnog Drima se smatra kako ima ljekovita svojstva pa se ne čudite „kupačima“ u svako doba godine. Prekrasni rukavac Crnog Drima obiluje vegetacijom i preporučavamo vožnju čamcima po njemu koju možete uplatiti na licu mjesta.

Povratak kući. Vožnja autoputom preko Makedonije i Srbije. Dolazak kući u kasnim večernjim satima.

CIJELI PROGRAM U PDF-U

PREUZMI

NAČIN REZERVACIJE I PLAĆANJA

Za potvrdu putovanja potrebno je ispuniti prijavnicu, potpisati Ugovor o putovanju i uplatiti polog u iznosu od 300 kn – preostali iznos najkasnije 7 dana prije putovanja. Polog se u slučaju otkazivanja rezervacije unutar 30 dana ne vraća osim u slučaju nedovoljnog broja mjesta za garantiranje putovanja. Za sve dodatne probleme i dogovore slobodno kontaktirajte agenciju pa ćemo Vam pokušati pomoći.

KOLIKO JOŠ NOVCA TREBAM

Makedonija je uistinu jedna od najpovoljnijih zemalja u koje organiziramo putovanja. Posjet najvećim atrakcijama košta 1 do 3 eura. Na glavnom trgu, u blizini spomenika Aleksandru Velikom, piće ćete platiti 9 do 12 kn s tim da sjedite na makedonskom „Trgu bana Jelačića“.

Ohrid se kreće u sličnim cijenama pića i hrane iako nudi i nešto skuplje vrhunske restorane koji su, i dalje, povoljni za naše prilike. Upravo smo takve stavili u ponudu. Vožnja brodom po Ohridskom jezeru varira od 6 eura za kraću vožnju do 15 eura za nekoliko sati panoramske turističke vožnje – poput ove u ponudi. Tako se, otprilike, kreće i cijena svojevrsnih gondolijera s tradicionalnim autohtonim čamcima „deda čun“ koji su, kao stvoreni, za druženja s dragom osobom. Klubovi nisu ništa skuplji cijenama pića od kvartovskih kafića dok su ulaznice simbolične. Trgovine su u većini artikala niže cijene nego akcijske cijene naših trgovačkih lanaca. Kada sve zbrojite, za štedni pristup Vam je dovoljno 100 kn dnevno dok već za 150 kn dnevno možete uživati u manje-više svemu što Skoplje i Ohrid nude. Super povoljno!

Za sve konkretne upite i prilagodbu sadržaja Vašim zahtjevima stojimo na raspolaganju!

Cijena uključuje

  • Prijevoz modernim turističkim autobusom

  • Smještaj u hotelu 3*/4* (prema raspoloživosti), u 1/2 i 1/3 sobama na bazi 2 noćenja s doručkom

  • Profesionalnog pratitelja putovanja/vodiča pri obilascima Skoplja, Ohrida i Struge prema programu

  • GRATIS izlet do manastira Sv. Naum (prijevoz, ulaznica)

  • Osiguranje turističkog aranžmana i jamčevinu putovanja

  • Troškove organizacije i PDV

Cijena ne uključuje

Ulaznice tijekom razgledavanja. sve ostalo što nije naglašeno u prethodnoj točki.

Moguće grupne nadoplate

  • Večera u nacionalnom makedonskom restoranu na Biljaninim izvorima = 130 kn - 0 kn
  • Orjentacijske cijene ulaznica u sve kulturne objekte (plaćanje na licu mjesta) = 2-4 eura - 0 kn
  • Smještaj u 1/1 sobi = 180 kn - 0 kn
  • Grupno putno osiguranje našeg partnera Allianz osiguranje: zdravstveno osiguranje = 30 kn PREPORUČAMO, osiguranje od nesretnog slučaja (uz zdravstveno) = 25 kn; od otkaza putovanja = 60 kn - 0 kn

Video galerija

Korak si do putovanja. Prijavi se!

Mjesto polaska
Ime
Prezime
E-mail
Telefon/mob

Putni blog & vijesti

Dnevna doza NEXT STEP-a na našim profilima:

Super putovanja i akcije na tvom mailu. Može?