Nextstep

Znate li što je pojam destinacijski menadžment (DMC)?

I MI GA RADIMO...

Stručni turistički pojmovi su obično za putnika dodatna obaveza i nužno zlo koje s vremena na vrijeme mora savladati zbog samog putovanja. Jedan od pojmova koji se zadnjih godina vrti stalno u našim medijima je i destinacijski menadžment koji može biti koristan pojam kod privatnih putovanja diljem planete.

Destinacijski menadžment je u biti plansko upravljanje svim direktnim i indirektnim turističkim resursima pojedinačne destinacije u svrhu njenog dugoročnog razvoja. To, osim nositelja turističkih usluga, uključuje i sve kojima turizam nije primaran posao, ali bi se trebali brinuti oko njega ili biti nadopuna turističkoj ponudi poput sustava TZ, lokalne samouprave, institucija u kulturi, udruga...

Za provedbu destinacijskog turizma kroz konkretne ponude destinacije zadužena je agencija specijalizirana za destinacijski menadžment – Destination Management Company (DMC). Vas kao putnike dalje ne zanima gnjavaža agencija unutar složenog sustava razvoja destinacije i njegovo nefunkcioniranje već upravo agencije s oznakom DMC za pojedinu destinaciju kako je uspješna DMC agencija zapravo gospodar destinacije koja vam može ponuditi najbolje programe putovanja, turističke usluge i cijene. Za razliku od DMC-a, „obične“ agencije uglavnom same ne organiziraju složene sadržaje u destinaciji već uzimaju usluge upravo od DMC-a. Nije teško zaključiti da to ne bi radili kada im se ne bi isplatilo.

Ok, odabrali ste destinaciju, proučili što vas zanima, našli nekoliko agencija koje rade DMC i sad vas zanima kako uzeti agenciju koja je uistinu dobra? Vrlo jednostavno – usporedite. Ona koja odlično radi posao svakako ima maštovitiju i osobniju ponudu te je uglavnom povoljnija cijenom, ne nužno najjeftinija. Kada suzite ponude svakako pogledajte ima li nešto o njima na Trip advisoru, forumima ili pak Bookingu ako se radi o smještaju. Bez obzira što na netu imate naoko sve pozitivne informacije, dobro je kontaktirati lokalni TZ ured/tourist board i provjeriti posluje li dotična agencija normalno. Kod putovanja „kopanje“ po netu prije puta štedi novac i živce!

Uz europska i učenička putovanja, Next step je DMC Slavonije koji jedini pokriva uslugama sve slavonske županije pa ste već riješili preko koga tražite usluge ako ste se zaputili prema Slavoniji. Ponudu pogledajte OVDJE. Za sve ostalo tipkovnica u ruke, osloboditi nekoliko sati i pratiti nekolicinu ovdje navedenih pravila.

Dnevna doza NEXT STEP-a na našim profilima:

Super putovanja i akcije na tvom mailu. Može?